Am participat zilele trecute la un workshop
organizat de Plafar pe data de 29 mai 2013, la sediul
magazinului din Calea Mosilor, pe teme estivale, respectiv cum sa ne protejam
de efectele negative ale radiatiilor ultraviolete si ce creme de protectie solara
sa folosim.
In primul rand trebuie sa tinem seama ca
expunerea la soare, pe langa multiplele beneficii, poate fi si sursa de
imbatranire prematura a pielii, cu favorizarea aparitiei ridurilor, a petelor
pigmentare, poate determina arsuri si alergii solare, insolatie, scaderea acuitatii vizuale, leziuni ale retinei si, pe termen lung, poate declansa temutul
cancer de piele. Responsabile sunt razele
ultraviolete (UVA si UVB) ; intervalul
de timp intre momentul agresiunii radiatiilor solare asupra pielii si aparitia
efectelor nocive vizibile poate fi cuprins intre 20 si 30 ani. Numarul
persoanelor atinse de cancer cutanat este intr-o continua si ingrijoratoare
crestere; cu cat arsurile solare se produc la varste mai tinere, cand pielea
este mai sensibila si mai vulnerabila, cu atat creste riscul aparitiei
cancerului.
De aceea cea mai buna atitudine este cea de prevenire a arsurilor solare
si a altor probleme ale pielii asigurandu-ne o dubla protectie solara:
- externa; nu ne expunem la soare in perioade de maxima intensitate (intre 10-16); ne protejam corpul in mod adecvat-prin purtarea unei imbracaminti realizata din fibre naturale, a unor palarii cu boruri largi, care sa acopere partile susceptibile de arsuri; folosim ochelari de soare cu filtru UV; utilizam creme de protectie care actioneaza prin blocarea radiatiilor solare si/sau prin absorbtia selectiva a razelor UV de tip A si B. Cu toate acestea, sa nu uitam ca orice crema am folosi ea nu ne poate oferi fotoprotectie suta la suta, expunerea corpului trebuie sa se supuna acelorasi reguli, in caz contrar creste riscul dezvoltarii unui cancer cutanat.
- interna: in aceasta perioada trebuie sa ajutam corpul sa faca fata excesului de radicali liberi generat de radiatiile ultraviolete si sa ne asiguram o bronzare uniforma si sanatoasa; acest lucru poate fi realizat printr-o alimentatie care sa cuprinda cat mai multe legume si fructe intens colorate in stare proaspata si neprelucrate termic (in special de culoare portocalie, rosie, galbena), care contin betacaroten si alte vitamine cu rol antioxidant (A, E, C), minerale si enzime plus o cantitate mare de apa: morcov, rosii, ardei gras, varza rosie, dovleac, papaya, pepene, struguri, caise , piersici, banana, citrice, mango; legume cu frunze verzi; ghimbirul are proprietatea de a preveni cancerul de piele; sa nu uitam de acizi grasi omega 3, 6, 9, continuti in peste si ulei de peste, seminte de in, de susan, ulei de masline, de samburi de struguri care ajuta la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii si au si rol antioxidant impotriva radiatiilor UV; trebuie sa ne hidratam adecvat (minim 2 lichide/zi-apa, ceai, supe si ciorbe din legume, sucuri naturale ; benefic este consumul de ceai verde, o sursa importanta de polifenoli, care le confera actiunea antioxidanta si care protejeaza celulele organismului de stresul oxidativ, ne apara si de actiunea ultravioletelor solare, intarzie aparitia semnelor de imbatranire in general; protejeaza si hidrateza pielea; se poate consuma in amestec cu menta, cu adus de lamaie si miere; 2-3 cani/zi
Este bine sa evitam consumul de alcool,
deoarece studii efectuate arata ca el creste incidenta cancerului cutanat.
Este bine ca, inainte cu aprox
7-15 zile de expunerea la soare, sa luam suplimente ce pot
activa sinteza de
melanina si care ne permit sa ne bronzam mai repede; in paralel, ne protejeaza
pielea si organismul impotriva radicalilor liberi generati de radiatiilor
solare: ulei germeni de grau, ulei catina, ulei presat la rece de masline,
migdale; coenzima Q10, extract de licopen, ghimbir.
O atentie deosebita trebuie acordata pielii
femeilor insarcinate si copiilor. Acestia, cu atat mai mult, trebuie sa
foloseasca neaparat produse naturale, bio pentru protectia si hidratarea
pielii. In acest caz, bine ar fi ca toate produsele de ingrijire personala,
cosmetice, detergentii folositi la spalatul rufelor, produsele pentru curatenie
casnica, sa contina numai ingredienti naturali. Multi aditivi chimici
actioneaza ca niste “xenoestrogeni”, adica asemenea unor falsi estrogeni si,
oadata patrunsi in organism provoaca, in timp, dereglari hormonale, in special
la femei. La copiii de ambele sexe pot aparea perturbatii ale hormonilor
tiroidieni, sexuali, pubertate precoce.
Nu uitati ca specialistii estimeaza ca 2013 va fi anul cu un nivel
al radiatiilor ultraviolete mult mai
mare decat in anii precedenti, deci expunerea la soare in vara aceasta
trebuie facuta cu multa prudenta si cu toate masurile de precautie.
Micul dejun este foarte important in special
pentru copii deoarece el va furniza energia fizica si psihica necesara pentru
desfasurarea activitatilor scolare. El ar trebui sa contina toate principiile
alimentare, respectiv proteine de calitate, lipide sanatoase, glucide cu
eliberare lenta, fibre, enzime, vitamine si minerale: parerea mea este ca aceasta
combinatie atat de mediatizata, respectiv lapte + cereale, nu este dintre cele
mai sanatoase. In primul rand este o sursa importanta de glucide, combinatia
poate ingreuna digestia (balonare, colici, constipatie), multi copiii pot
prezenta alergie sau intoleranta la proteina din lapte si la gluten iar anumiti
compusi din cereale pot diminua absorbtia calciului.
Bine ar fi sa
cerem sfaturile specialistilor (medici, nutritionisti) in ceea ce priveste
alimentatia sanatoasa pentru noi si copiii nostri, ca si utilizarea
suplimentelor nutritive; nu trebuie acordata incredere 100% diferitelor reclame
publicitare facute in scop comercial sau opiniilor, uneori neavizate, ale diferitelor persoane publice.
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu